Ervaringen 

Een greep uit de reacties die ik hoorde tijdens stemcoaching en/of beeldende therapie.

  • 'Mijn vriendinnen vragen niet steeds meer of ik wat harder wil praten, en ik kan me op de vergaderingen op mijn werk weer verstaanbaar maken'. (J, vrouw 38 jaar, met negatieve stembeleving en te weinig stemvolume).
  • 'Eerst voelde ik me onzeker met die klei, ik kon zonder al mijn gepraat niets meer verbergen voor jou, voor mijzelf, het was zo open en bloot als maar kan. Ik ben mezelf hier gaan begrijpen en schaam me niet meer voor mijn scherpe kant, die maar al te goed bekend is bij mijn vrouw. Langzaamaan ben ik minder dwingend geworden en kan ik mij kwetsbaarder opstellen. Thuis hebben we daardoor weer contact gekregen met elkaar’. (V, man 57 jaar, op een kruispunt in zijn leven en de weg kwijt).
  • ’Het ontroert me, dit gebied ken ik niet in mijzelf, ik dacht altijd dat ik niets verlangde en niet wist welke kant ik op wilde met mezelf' (E, vrouw 46 jaar, op zoek naar haar eigen geluid en identiteit).
  • ‘Ik wist niet dat het zo direct zou werken. Het puzzelstuk schoof ineens op zijn plek. Veel gevoelens die ik van mijzelf nooit kon toestaan, waren ineens heel logisch en kloppend. Het gebeurde met een schok maar ik werd er rustiger door. Toen kon ik gaan rouwen, wat al die jaren niet lukte. (A, vrouw 56 jaar, krijttekening bij verwerking van een vroeg verlies).
  • ‘Mijn stem mag voor het eerst zacht zijn’, (T. vrouw 68 jaar, wil haar innerlijke stem meer gaan herkennen en er naar gaan luisteren).
  • ‘Sinds dat ene werkstuk kan ik de samenhang in mijzelf weer ervaren, ook al besta ik uit zo veel delen. Nu durf ik de stap naar intensieve hulp bij mijn eetstoornis te gaan zetten', (K, vrouw van 25 jaar met eetverslaving en post traumatische stress stoornis).
  • ‘Ik wist niet dat ik mijn stem zo was gaan haten. Het was een hele weg maar nu geniet ik steeds vaker van mijn eigen geluid. Het stotteren is niet helemaal weg maar ik kan er nu ontspannen op reageren en tijd nemen zonder te blokkeren. Dat maakt mijn werk weer leuk, ik kom ook weer aan het woord als ik met mijn compagnon ga acquireren’, (J. man 33 jaar, met eigen bedrijf en stotterproblematiek).
  • 'Iemand vertelde mij dat zij makkelijker naar mij kon luisteren dan een vroeger, omdat mijn stem 'breder' en 'zingender' geworden was de afgelopen tijd, ik vond het een groot compliment' (H, vrouw 53 jaar, in hersteltraject na burn-out).
  • Ik was burnout geraakt, raakte telkens verzeild in conflicten op mijn werk en was constant in de weer en op de bress voor anderen. Door het praten over mijn tekeningen ontdekte ik dat ik dit patroon nodig had om mijn oude pijn niet te hoeven voelen. Nu kan ik mijn behoeften rustig aangeven, en ik heb een functie gekregen die beter bij mij past. Thuis kan ik ook beter onderscheiden wat mijn pakkie-an is wat van de anderen. ( E, vrouw 58 jaar, voorheen leidinggevende bij een groot bedrijf en daar nu actief binnen een pilotgroep).

Zie ook "Beeldende therapie, als we maar niet gaan haken, punniken of breien", het online boek waarin cliënten vertellen.